Alle merken brandslanghaspels
Binnen 2 dagen verzonden
Veilig online betalen
0180 556 747
info@brandhaspels.nl

Blog Layout

Hoe vaak moet ik mijn brandslanghaspel laten keuren?

Net als brandblussers, slijten brandslanghaspels ook. Ook wanneer ze niet dagelijks worden gebruikt. Het is belangrijk dat je kunt vertrouwen op overige brandblusmiddelen en de brandslanghaspel. Dus wil je zeker weten dat alles werkt zoals het hoort. Het keuren en inspecteren van een brandslanghaspel is Nederland verplicht. Hoe vaak moet een brandslanghaspel worden gekeurd? Hoe vaak dit moet gebeuren verschilt per situatie. In het algemeen worden in Nederland brandslanghaspels één keer per jaar gekeurd, en om de vijf jaar beproefd. En dat is vaker dan de meeste brandblussers. Een brandslanghaspel die niet op tijd wordt onderhouden, vormt een groot risico. Want een niet goed werkende brandslanghaspel kan betekenen dat er onnodig schade kan ontstaan. Of erger nog: dat er slachtoffers kunnen vallen. Er zijn uitzonderingen. Wanneer er sprake van een verhoogd risico, dan kan het voorkomen dat er halfjaarlijkse wordt gekeurd of vaker. Dit heeft meestal te maken met eisen van instanties vergunningverleners en verzekeraars. Na vijf jaar wordt de brandslanghaspel uitgebreid gekeurd. Het niet of niet op tijd keuren van de brandslanghaspel kan grote gevolgen hebben. Zoals boetes, of nog erger: de verzekering keert niet uit bij brandschade. In de RI&E staat precies vermeld hoe vaak de brandslanghaspels gekeurd moeten worden. En wat de reden is van de frequentie.


Op welke punten worden mijn brandslanghaspels gekeurd?

Wij van RH Brandbeveiliging zijn een gecertificeerd onderhoudsbedrijf. De volgende punten moeten wij dan ook uitvoeren op uw brandslanghaspels, volgens de NEN 671-3.


  • Onderhoud en inspectie aan uw keerklep
  • Visuele controle op de slang
  • Inspectie en eventueel onderhoud aan de haspel en het binnenwerk
  • De straalpijp goed inspecteren
  • De waterdruk controleren, minimale waterdruk is 110 kPa
  • De wateropbrengst, minimale wateropbrengst is 1,3 kubieke meter per uur
  • De slanggeleider, kan de slang makkelijk worden uitgetrokken
  • Hangt de haspel op de juiste plek, bijvoorbeeld niet in een trappenhuis met vluchtwegen
  • Tenslotte zijn er voldoende brandslanghaspels aanwezig in het gebouw.


5 jaarlijks keuring op uw haspelslang en brandhaspel  

Bij de vijfjaarlijkse keuring vindt uitgebreid onderhoud plaats. Na iedere keuring wordt de brandslanghaspel opnieuw verzegeld en voorzien van controle stickers geldig voor een jaar.


Overige blusmiddelen  



In veel bedrijven geldt dan ook dat een combinatie van brandslanghaspels en draagbare schuim- of poederblussers zorgt voor de beste veiligheid.


Het onderhoud aan uw brandslanghaspel(s)



Hoe gebruik ik mij brandslanghaspel?
door Brandhaspels.nl 15 juli 2023
Het gebruik van een brandslanghaspel kan zeer effectief zijn bij het blussen van branden in een vroeg stadium. In deze blog kunt u alle stappen volgen om een brandslanghaspel correct te gebruiken:
Alles over brandslanghaspels
door Brandhaspels.nl 15 juli 2023
Een brandslanghaspel is een blustoestel dat wordt gebruikt voor het afleveren van water om beginnende branden te blussen. Het bestaat uit een spoel waarop een slang is opgerold, meestal gemaakt van rubber. De slang is verbonden met een watertoevoer, zoals een waterleiding of een hydrofoorpomp.
Regelgeving brandslanghaspels
door Brandhaspels.nl 6 juli 2023
Regelgeving brandslanghaspels. In het Bouwbesluit 2012 is geregeld wanneer in gebouwen brandslanghaspels moeten worden aangebracht en welk aantal. Brandslanghaspels moeten voldoen aan bepaalde eisen. Een te bouwen gebruiksfunctie heeft ten minste een brandslanghaspel indien de gebruiksoppervlakte van de gebruiksfunctie of de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van dezelfde soort in het gebouw groter is dan de grenswaarde vermeld in tabel 6.27.
Share by: